Thursday, August 10, 2017

Resepi | Bingka Labu Lemak Manis



Bingka Labu Lemak Manis

Bahan A
2 biji telur
2 cawan santan
½ cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula pasir halus
½ cawan susu pekat manis
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar mentega

Bahan B
2 cawan labu- yang telah direbus - toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih


Cara-caranya

  1. Panaskan oven pada suhu 200°C, sapu loyang dengan mentega atau alas dengan baking paper. Panaskan sebentar .
  2. Satukan bahan A dan blender hingga tepung tidak berketul.
  3. Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yang telah di lecek, kacau hingga rata.
  4. Seterusnya tuang ke dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
  5. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Biarkan sehingga betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Selamat Mencuba!

Tips: Untuk permukaan yang berkerak, anda boleh menambah masa membakar dengan api atas selama 5 minit.


No comments:

Post a Comment

Takkan baca jer.. Komen la jugak.. (●*∩_∩*●)