Kuman di seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak

Assalamualaikum.. selamat pagi..

Dah hampir ke penghujung bulan 3, masa terlalu suntuk. Yelah, bila jadi student final year ni, nak kena settlekan projek dalam bulan depan. Blog ni pun dah berhabuk ditinggalkan berbulan-bulan. Zaman kegemilangan aku dan blog da lama ditinggalkan. Hari ni tiba-tiba terasa macam nak bercerita pulak.

Sem ni banyak jugak lah program- program dalam kampus. Kadang-kadang sampai tak sempat nak pergi. Banyak sangat kerja.


Forum Antara Cinta Dan Air Mata
Banyak ilmu yang diperoleh malam tersebut. Banyaknya tentang cinta dalam rumahtangga. Macam ala-ala kursus kahwin pulak. Antara point-point penting yang disebutkan...

"Cinta bukan jalan,cinta hanya alat" - Ustaz Pahrol

Cinta yang sebenar-benarnya hanya untuk Allah. Cinta diciptakan bagi mengembangkan khalifah di atas muka bumi ini untuk agama Allah.

3A - Ustazah Ummu Maudah
  1. Akui 
    • akui salah dan kelemahan sebagai hamba Allah
    • cari cinta Allah dahulu
    • sedar kelemahan diri sendiri
    • sentiasa beristighfar - berdialog dengan Allah
  2. Afham
    • faham tanggungjawab sebagai suami/isteri
    • perkahwinan semasa belajar atau bekerja sama sahaja
  3. Aplikasi
    • berkahwin untuk memudahkan kehidupan
    • belajar teori-teori perkahwinan
 SMART - Cara kekalkan kebahagiaan hingga akhir hayat
  1.  Setia - suami/isteri rasa dekat dengan isteri/suami walaupun berjauhan
  2. Manja -suami/isteri berpegangan tangan maka gugurlah dosa
  3. Adil - terima tanggungjawab sebagai suami/isteri -jangan letak keraguan lagi tinggi dari kepercayaan
  4. Renew - cara panggilan
  5. True color -sentiasa berterus terang

Bual Bicara Sinar Hidayah
Berbicara tentang hidayah, bagaimana untuk mendapat hidayah, adakah hidayah perlu ditunggu atau dicari.

  

Konsert Mahabbah Islami
Pengisian rohani oleh Ustaz Hasnul Jamal Sulaiman memamg terbaik membuatkan kita merenung kembali diri kita. Muhasabah balik diri kita. Kita tak perlu berubah, kita hanya perlu kembali kepada fitrah. Jangan asyik nampak kesalahan dan kekurangan orang lain sampai kita buta dengan kekurangan diri sendiri. Macam tajuk post ni.


Sembang Santai & Cinta High Class
Haa.. Yang ni pulak akan diadakan esok dan lusa. Nak kena pergi ni. peluang bukan selalu ada. Selagi masih diberi nafas. So sape2 yang dok penang tu boleh lah datang jugak yer. Jangan lepaskan peluang!

0 mikroorganisma:

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram