Solat..? Nantilah dulu...

Assalamualaikum.

Solat itu tiang agama. Tiada tiang runtuhlah agama ibarat rumah tiada tiang. Ramai yang tahu tapi ramai jugak yang buat-buat tak tahu.

Assignment dengan solat mana lagi penting?

Alaa.. assignment tak siap lagi ni. Nanti tak sempat nak hantar kena hantar sebelum pukul 2.

Sanggup mengadap assignment berjam-jam tapi ank berhenti 5 minit untuk solat pun susah? Salah siapa yang buat kerja last minit. Kalau buat assignment tengah malam, sanggup berjaga sampai pagi. Tapi tak sanggup berjaga buat qiamullail.

Shopping dengan solat mana lagi penting?

Sakan bershopping, bersuka ria dengan kawan-kawan. Pergi BJ, QB, Gurney, pesta.....

A: Weyh.. Kita tak solat solat maghrib lagi nih
B: Nanti la jap lagi

Jalan punya jalan berkumandanglah azan Isyak. Maghrib tah kemana. Dosa jer yang dapat. Berbaloi ke? Waktu biasa solat je macam biasa. Tapi bila keluar pergi mana-mana, pandang ringan je solat. Ada kawan yang jenis alim sikit, barulah solat. Kena pulak keluar dengan orang yang memang tak solat, memang diri yang tak kuat iman pun sekali join. Macam nak kata kalau keluar tu tak solat pon takpe lah. Alasannya:-
  • Surau kecik sangat (gilir-gilir)
  • telekung kotor (bawak sendiri punya)
  • Tak tahu surau kat mana (tengok map, tanya orang)
  • Sempat solat balik nanti (lagi setengah jam nak habis waktu)
  • Bukan selalu pun tinggal solat (mati tak kira waktu)
  • Nanti kalau tak sempat qada' je lah (qada' kejadahkah?)
  • dan lain-lain

Solatlah di mana sahaja

Solat qada’ adalah hutang yang wajib dibayar

Meninggalkan solat fardhu atau melengah-lengahkannya tanpa apa-apa keuzuran hingga terkeluar dari waktunya adalah berdosa besar, dan wajib diqada’kan solat itu. Tetapi dosa itu pula tidak terhapus dengan qada’ semata-mata, mestilah disertakan dengan bertaubat kepada Allah s.w.t. Seseorang yang meninggalkan solat fardhu pada waktunya kerana sengaja, maka wajiblah dia qada’ solatnya dengan segera.

Solat fardhu yang tertinggal kerana uzur seperti tertidur atau terlupa yang bukan kerana kecuaian maka sunat disegerakan qada’nya. Maksud kecuaian di sini ialah seperti tidur dalam waktu (tidur setelah masuk waktu solat) dan lupa yang disebabkan oleh leka dengan perkara-perkara yang tidak dituntut oleh syarak (assignment, shopping, karaoke,dsb).

Ini adalah untuk peringatan aku sendiri dan kawan-kawan. Semoga kita tidak tergolong dalam orang yang sengaja meringan-ringankan solat. Amin....

Peplum..plum..pelam

Assalamualaikum..

Sedang aku dok mencuci mata dekat fb, tengok2 la ada  jual baju murah. Aku berkenan sangat dengan satu baju ni. Memang baju aku banyak jenis macam tu. Survey punya survey ade la yang letak nama baju macam tu namanya "peplum". 

Apakah peplum?
Ia bukan sejenis buah plum ataupun mempelam.



Tapi ia adalah fesyen baju kembang2 gitu. Macam gambar kat atas nih. Laa.. Baru aku tahu. Sekarang ni memang trend peplum ni. Aku da buat fesyen ni kat baju raya aku dua tahun lepas dah.


Baju ni aku design sendiri. Aku lukis then aku cakap kat mak aku, "Mak, nak baju raye macam ni.". Baju ni mak aku yang jahit. Kalau nak tempah jahit baju sila roger.. (●⌒∇⌒●) Agak labuh sebab mak aku wat cam labuh baju kurung jugak la. Dah habis raya aku soh mak aku alter balik sampai paras peha camtu. Masa ni memang aku tak pernah dengar pun istilah peplum.





Aku berkenan pulak peplum yang 2 layer. Mungkin boleh buat untuk baju raya tahun depan. Tak pun baju tunang ke.... Wekk.. Perasantan jer..

Tatatititutu~~

Shopping peplum dekat sini:

Jubah Impian Online Boutique
Airisya Suffya Full

Tuah manusia nampak di..?

Assalamualaikum.. Selamat tengah hari...

Pejam celik pejam celik da bulan 12. Pantas betul masa berlalu...

Hari ni da hari jumaat. Hari isnin dah kena present fyp(final year project). Sangat 'beruntung' lah sebab sebagai pelajar grafik nih ada 2 projek - major dan minor. Nasib la aku suka projek minor aku. But i hate sketching very very much! >_<

Dan sebab  itu jugak, aku terpaksa melupakan hasrat aku untuk join event ari sabtu ni.

Aku salah sorang yang terpilih join Mountain Dew Xtream Challenge mewakili Era fm. Kenape nak buat minggu depan?? ಥ_ಥ Tapi nak buat camne kan. Ade hal yang lebih penting perlu diutamakan. Dah menang on fon kira ok lah kan.


Harap sangat akan datang boleh join event2 camni. Tak menang takpe, janji enjoy pengalaman yang dapat.

Salam Jumaat..

Istanbul Aku Datang

Assalamualaikum...

Katanya filem Istanbul Aku Datang berjaya mengaut kutipan tiket kira-kira RM1 juta selepas empat hari tayangan.
Katanya lagi dia berbangga dengan filem itu kerana setakat ini tiada komen negatif diberikan daripada penonton. (myMetro)



Awak..awak.. dah tengok belum cite Istanbul Aku Datang? Best tau? Romantik sangat. Pelakon pon comel je.

Dah... Takde la best sangat. Tu pun sebab adik ajak teman. Aku rasa macam ada yang tak kena jer cite ni. So kira ni yang pertama ke komen negatif? Rasanya tidak.

Seorang perempuan terbang jauh-jauh sebab nak dapatkan cincin pertunangan?
Seorang perempuan yang tak kesah duduk satu rumah dengan lelaki?
Peluk dekat KL adalah perkara biasa?
Adegan nak cium?



Aku tak tahu la kenapa filem yang artisnya beragama Islam perlu membawa watak-watak yang kita tahu salah dan dosa, tapi kita seolah-olah pejamkan mata dan menghalalkan perbuatan tu. Tak perlu tanya pelakon kenapa dia berlakon camtu, pasti akan dapat jawapan2 yang tak masuk akal.

Menghalalkan? Kalau dah penonton pun cakap sweet, comel, romantik tak ke menyokong namanya?

Owh.. Lupa.. Kita kene sokong industri filem negara kita. Tak kesah lah macam.... ok, aku rasa aku tak perlu sambung ayat tu.

Dan aku tertanya-tanya, Malaysia ni bukan negara Islam ke? Kalau berdasarkan scene kat bawah ni....



Dian : Biii.. (terus memeluk Azad)
Azad : Bi,janganlah peluk depan orang macam ni... tak elok orang tengok.!
Dian : You peluk i kat KL ok jer..
Azad : Itu lain, kita kan kat negara orang,negara Islam pulak tuuu.. hormatlah sikit..

"Kenapa tidak ada orang ajak boikot filem Melayu yang mana pelakon2 nya terpaksa buat dosa untuk berlakon dalam filem itu tapi kita lagi suka boikot McDonald sebab....Yahudi." (sumber)
Think about it...

Harap maaf, tiada link download di sini.

nota penyepak: Aku da rasa macam tulis report... dengan sumber lah bagai.. Muahaha



Jadilah seperti seekor burung kecil

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :
”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan ke dalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api ke atas Nabi Ibrahim…”

Pernah suatu ketika dahulu panas isu memboikot barangan yahudi laknatullah. Bila kisah perang semakin kurang kedengaran di kaca televisyen, semua boikot entah kemana hilangnya. Kiranya macam hangat2 tahi ayam. Bukan nak kata orang lain, aku pun lebih kurang je.

Bila baru ni kisah perang 8 hari di Gaza Rabu (14/11/2012) sehingga Rabu (21/11/2012), dunia mula bangkit untuk menentang yahudi laknatullah ini. Ada yang berdemo, ada yang boikot, ada yang berceramah... macam2 la telah dibuat untuk memberi kesedaran kepada masyarakat dunia tentang kezaliman mereka.

Statistik terkini diterima dari Gaza:
Gaza after war
Statistical received covering the period of the Israeli aggression on the Gaza Strip, which lasted for eight days, which included statistical period from 8:00 am on Wednesday (14/11/2012

) and until 8:00 am on Wednesday (21/11/2012). Statistical came as follows:
Conservative:
• Northern Gaza “ jabalya and bethanoon “where 26 Palestinians were killed.
• Gaza City , where 59 Palestinians were killed.
• Al Westah , where 32 Palestinians were killed.
• Khan Younis, in which 11 Palestinians were killed.
And about the distribution of the martyrs Statistical came in:
• Children: killed 24 children, and injured some 293 others.
• Citizens: 14 women cited, and injured 156 injured.
• Women: Killed 3 elderly, and 11 others were injured.
• Journalists: Killed 3 journalists, and injured 8 others.
• Men: killed 73 Palestinians.
• Resistant: 11 Palestinians were killed.
• Disabled: Palestinian handicapped killed.
It is noteworthy that the total number of martyrs reached, according to medical sources: 163 martyrs, and the number of injured 1220 injured, in addition to the destruction of 607 homes, and damaged 21 mosques, and 5 hospitals and health centers.

Israeli military attacks:
• Israeli fire: 143.
• Israeli air strike: 1170.
• Overall Israeli fire: 1313.
• By military sites: 119.
• By gunboats: 24.
Sumber: Aqsa Syarif
Gambar bawah pula dapat daripada page McDonald's Malaysia.


Ada yang masih menyebelahi mereka, ada juga yang tidak. Komen ni daripada status mereka menafikan penglibatan mereka menyalurkan hasil jualan mereka kepada Israel. Yup.. Mungkin mereka tak salurkan secara direct. Tapi McD tu HQ dia kat US. McD kat sini bukannya berdiri sendiri. Kalau dah namanya rangkaian mesti ada kaitanya dengan HQ. Lagipun kalau takde angin masakan pokok bergoyang.


Ni lagi satu jenama terkemuka yang tersenarai dalam boikot memboikot. Tapi masih ramai tak tahu jenama2 barangan dibawah naungan Nestle ni. Mostly barang2 ni sangat feymes dan paling tak mesti ada dua tiga barangan dalam senarai ada di rumah/asrama kita semua. Kalau dah terbeli sebab tak tahu takpelah. Guna sampai habis. Buang membazir pula. Tapi kalau dah tahu tapi beli jugak tu namanya tak reti bahasa.

Sebenarnya banyak lagi jenama2 Israel laknatullah dan sekutu2nya. Yang lain boleh di'Google' lah. Tujuan boikot ni supaya ekonomi mereka jatuh. Kalau tak sampai mereka bungkus kilang2 mereka, at least mereka rasa kedudukan mereka dah goyah. Tapi apapun kita perlu berhati-hati sebab yahudi laknatullah ni banyak helahnya.

So bagi aku, biarlah kita tak mampu nak derma berjuta-juta, biar kita tak mampu nak angkat senjata, tapi sekurang-kurangnya kita ada menyumbangkan sesuatu walaupun kecil nilainya. Allah nak tengok sejauh mana kita ikhlas nak membantu, usaha2 yang kita buat. Kepada sesiapa yang masih mempertikaikan, tepuk dada, tanya iman. Sebab kamu tak rasa, maka kamu buat endah tak endah jer.


Berhenti berteriak! Masa untuk bertindak!!

Aku Yang Berdosa

Aku Yang Berdosa
Artis: Shahir AF8
Komposer: Sham Kamikaze

Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakan mu
Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padamu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Segalanya Dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku
Ya Allah hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu



Astaghfirullah robbal baroya
Astaghfirullah minal khotoya (2x)

Robbi zidni i`lman nafia`
Wawafiqni a`malan maqbula
Wawahabli rizqon wasia`
Watub a`laina taubatan nasukha (2x)



Aku memohon ampun Ya Allah, Maha Penerima Taubat,
Aku memohon ampun Ya Allah daripada segala dosa,

Tambahkan kepadaku ilmu yang berguna,
Berikanlah aku amalan yang dimakbulkan,
Kurniakan kepadaku rezeki yg meluas,
Terimalah taubat kami dgn taubat nasuha…

Pengalaman Itu Penting

Assalamualaikum dan selamat malam...

Pepagi buta aku da gerak naik bas rapid penang nak ke komtar. Ini kesahnya semalam. Gara-gara aku register masa besday hangout ari tuh. Lebih kurang kol 7.30 aku sampai komtar.

Then tunggu bas untuk ke Straits Quay(aku tak reti cane nk sebut.. "kay" or "kue"). Naek bas lagi, kol 8.30 lebih pulak aku sampai kat sana. Register start pukul 9.

Ni suasana masa baru sampai. Orang pon tak ramai lagi.
Masa pendaftaran. Ada 3 kaunter: walk-in, pre-qualified & online
Cepat betol nombor aku. Peserta no.3.

Nak dipendekkan cite, aku tak menang pun. Takpelah kan. At least aku tak mengalah sebelum berjuang. Adat pertandinganlah ada menang dan kalah. Tapi aku dapat banyak free gift.

Beg merah tu boleh bawak pegi piknik. Huhu..
InsyaAllah ada peluang aku nak join lagi tahun depan. Dah tengok teknik-teknik dia kan. Kena catat rekod terpantas.

Sekian.



Hei Sampah Masyarakat

Assalamualaikum..

Korang suka tengok sampah dekat tepi-tepi jalan? Botol, pembalut gula-gula, pembungkus cekedis.


Sakit mate nih kan tengok macam ni. Tapi siapa yang buat camni ek? Bukan manusia yang hidup atas muka bumi ni jugak ke? Korang tak suka kan tengok macam ni.
Tapi......


Kenapa korang pon jadi salah seorang dari penyumbang sampah? Walaupun sekadar pembungkus gula-gula. Cuba korang bayangkan... Kalau ada 100 orang macam anda yang rasa sampah korang tu kecik dan takde efek...?



Ni dinamakan sikit2 lama2 jadi bukit. Yang atas ni tak nampak bukit.


Haa.. ni bukan bukit lagi. Tapi gunung sampah. Aku bukan nak membebel tengah malam nih. Tapi kita ni sepatutnya ada kesedaran sikit untuk jaga alam sekitar kita. Apa yang kita tak suka, kita jangan buat. Nanti 7 generasi kita pun akan terus menjadi penyumbang sampah. Yelah, dah anak tengok kita buang merata, diorang ikut. Pastu anak diorang pulak ikut. So tak mustahil la kan jadi macam kat gambar tu. Sebab tu memang realiti.

Kesimpulannya, janganlah buang sampah merata-rata. Jangan harap majlis perbandaran jer nak kena kutip sampah yang korang buat tu. Tak guna belajar tinggi-tinggi tapi nak buang sampah dalam tong sampah pun tak tahu. Takda tong sampah berdekatan tu alasan paling bengong. Boleh je pegang dulu smpai jumpa tong sampah.

nota kaki: Aku paling pantang tengok orang buang sampah merata. Kalau aku nampak, memang aku jentik-jentik tangan sampai bengkak!

Apa??! Kita boleh tengok wayang dalam Facebook?

 Afdlin Shauki ingin mengajak anda untuk tonton wayang Untuk Tiga Hari di Facebook! Sudahkah anda bersedia untuk satu pengalaman menonton wayang yang baru? Saksikan filem ini melalui aplikasi Astro First di Facebook dan saksikan mesej istimewa daripada Afdlin Shauki yang tersorok dalam babak-babak filem ini.


Di sini anda boleh menonton "Untuk Tiga Hari" dan filem-filem Astro First yang lain di Facebook dan berbual bersama rakan anda! Terbuka kepada semua warganegara Malaysia di Facebook! Anda tidak perlu menjadi pelanggan Astro untuk menikmati servis ini.

Saksikan. Berkongsi. Berbual.

Astro First di Facebook.

Little Nemo Google-Land

Asusalamualaikum.. Hari ni google ada cerita pulak. Cepat2 bukak google.

Oh.. Mimpi rupanya.. Sampai terjatuh katil.

Besday Hangout 131012

Assalamualaikum..

Tempat: Queensbay Mall, Penang (Qb)

Hari ni bukan besday aku tapi ari ni la baru nak kua memandangkan besday aku jatuh pada hari khamis yang lalu.

Seawal pukul 11 pagi, aku, tora dan ja gerak menaiki bas rapid penang. Sampai jer Qb dengar ada orang cakap guna mic panggil umur 18 tahun ke atas. Aku tetibe cam berminat pulak. Rupa-rupanya diorang ni krew AXN Big Challenge. Kejadahnye..? Check sendiri kat laman web diorang. Apa cabarannya? Macam dekat gambar di bawah.

Yeay! 3 saat!!

Pakai da cun2 pi naek beskal pulak kan. Hohoho... Kalau terpilih nih boleh join event die 27 Okt 2012 kat Strait Quay, Penang.


Seterusnya baru ke tujuan utama. Tujuan utamanya nak makan kat.............


Menu
Awek2 cun kebuloq. Secret recipe tu sesat >_<

Yang ni awek dua orang kat atas tu bagi. Nama die 'Fafad' tapi bukan aku bagi nama. Dak kecik dok tengah kat gambar diatas.
Thanks.. ^_______^

Hidup Seorang Pelajar

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Macam da lama sangat jer tak meng'update' blog nih. Dak final year la kononnyer. Padahal takde cerita menarik pon. Tapi kira busy la jugak.
Kenapa?

research final year project(fyp)
menjahit..menjahit..
assignment
dating............ ok.. ni tipu..

Untuk minggu ni (ari ahad kira minggu baru la kan) aku nak kena wat esaimen progress 50% tapi habuk pon aku tak start lagi. Then kena wat research fyp sok nak tengok. Tak taw la ape lagi nak tambah. Nak siapkan cepat2 jugak tempahan sebab takut tak sempat dengan kerja2 lain yang akan datang. Kang terganggu pulak program2 istimewa.. Muahaha..

Ok.. chow.. Nak sambung menjahit.
Jom intai apa yang aku jahit dekat SINI.

Assalamualaikum.

The Icon Is Back




So Many Stories, So Much Love.
It's a love affair between owners and their Beetles. Each has their very own unique love story to tell. Hear what they have to say.

The Love For The Beetle.
All of them have a special bond with their Beetles, a bond that you can't put into words. It is simply an unexplainable kind of love.

The Godfather Of Beetle Fans.
Datuk Sunny Goh, the president of the Beetle Club might as well call the Beetle his soul mate. When asked what made him get a Beetle, he simply said that it was a natural progression. Both he and the Beetle go "hand in hand".

Rusty Gives Back.
The 1982 Beetle was old and rusty when Cliften got it. Hence, he named it "Rusty". He restored the Beetle to top-notch condition and started the Unity Drive, a convoy of Beetles for a non-profit movement.

Hot Off The Oven.
Patrick's mom got her Beetle the same year he was born. This makes both him and "Woggie" twins in a way. The Beetle is now his, but his mother would still drive it from time to time.

The South Bug.
His friends call him The South as he is from Seremban. Hence, it is only natural that Harjit's 1967 Beetle is nicknamed The South Bug. Both southern comrades have turned a lot of heads since his college days and Harjit, is simply loving it.

Not So Blue About Little Blue.
His father gave him a 1965 Beetle back when Lawson was still in high school. Lawson would bring his friends around town in his Beetle as his friends too, can't stop themselves from loving Little Blue.





Resepi: Apam Ladybird



Bahan A
3 biji telur Gred B
200gm gula halus
1 sudu kecil ovalatte


Bahan B
3/4 susu kotak sejuk
255gm tepung gandum
1 sudu kecil baking Powder

Blueberry filling
Pewarna hitam(merah+biru+kuning), kuning, merah

Cara-cara

  1. Pukul Bahan A hingga putih dan kembang.
  2. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Pukul sebati setiap kali susu dimasukkan
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul dengan kelajuan perlahan. Pukul sehingga likat bagi setiap kali tepung dimasukkan
  4. Bahagian adunan kepada beberapa bahagian. 1 senduk adunan untuk warna hitam. Kalau takde warna hitam, guna gabungan warna biru, merah dan kuning. 1 senduk untuk warna original dan selebihnya boleh dibahagi kepada 2 bahagian – merah dan kuning
  5. Kukus dengan api sederhana(den guna kukus elektrik) selama 10 minit.

>> Apa?? 4 tahun???

Semua Pun Popia






Da macam nak menjual pulak

Lailatul Qadar Tiba Lagi



السلام عليكم

Wah.. Pejam celik pejam celik da nak abis da Ramadhan tahun nih. Lagi 9 hari jer lagi. Tapi biasanya bila da hujung2 Ramadhan nih orang da ingat nak raya jer. Baju raya, kuih raya, tukar perabot langsir..... Tarawih?? Orang kat masjid/surau pon da makin kurang. Tinggallah jemaah2 yang sama macam sebelum Ramadhan dulu.

Rugi..Rugi..Rugi...

Ramai orang lupa 10 malam terakhir nih ada satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Jadi sepatutnya kita berlumba2 mengejar malam tersebut.

Dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya yang maksudnya: “Biasanya Rasulullah s.a.w. berusaha dengan bersungguh-sungguh memperbanyakkan amal ibadah pada 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan berbanding dengan masa yang lain.”

Hadis yang diriwayatkan daripada Aishah r.a. yang maksudnya: “Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagimana kiranya saya mengetahui malam Lailatul Qadar dengan tepat. Apa yang saya akan doakan pada saat itu.” Baginda menjawab berdoalah dengan doa yang berikut yang maksudnya: “Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya engkau sentiasa memaafkan salah silap hamba lagi suka memaafkan oleh itu maafkanlah salah silapku.” 

Rasulullah pun beramal bersungguh2 pada 10 malam terakhir. Sedangkan baginda memang telah dijamin masuk Syurga. Tapi kita.... yang belum tentu di mana destinasi terakhir kita, boleh pulak bersuka ria abaikan amal ibadah. Malu kita sebagai umat baginda.

Lailatul Qadar menjadi rahsia supaya kita berusaha mencarinya dan bukan hanya menunggu malam tersebut. So apa lagi kawan2, jom kita cari Lailatul Qadar yang hanya ada sekali dalam setahun. Belum tentu lagi kita sempat bertemu dengan Ramadhan 1434H. Hari raya lebih bermakna kalau kita benar2 menghayati Ramadhan.

Wishlist

Salam Ramadhan..

Tengah dok boring2 nih, teringat pasal wishlist pulak. 

Ada satu dalam senarai nih aku harap terlaksana la sebelum kawen.. Haha..
Kalo tak den takmo kawen.. Heee...

Ape die??

Rahsia.. Huhu


Praktikal oh Praktikal

Assalamualaikum...

Fuh..fuh....tiup sket... Da berhabuk blog aku nih. Ari ni baru aku teringat blog aku nih.

Nak cite pasal praktikal ni. Aku wat praktikal kat area Greenwood. Keje kat sini wat design ler. Da name pon dak design. Kebanyakan customer order banner dengan bunting(sebut betul2). Kadang2 ada jugak order business card. Kalau baju pulak orang lain yang in charge. Actually ade jer lagi bende2 lain yang kedai ni buat tapi tak ramai la yang order.

Kejenye takde la berat. Yang beratnye nak kena deal dengan customer. Memang perlu kesabaran yang tinggi la. Kena lak kalo customer yang cerewet. Tak kurang design kena rijek. Diorang mintak soh design. Last2 abes sume design ko kena ubah balik. Sia2 jer tenaga kepala otak pikir.
Korang kalo tengok banner, bunting, kad ker yang tak cantek tuh, jangan salahkan designer yer. Tu keje customer sendiri. Da diorang nak buruk camtu, kitorang ikut jer. Sebab diorang yang nak guna, bukan kitorang. Muahaha..

Aku bukan keje hospital. Tapi bau ink boleh buat mandul (xtau betul ke tak :p)
Khusyuk jer dak nih wat medal

proses creasing

Durian

Alhamdulillah.. Ari ni tiba2 rumet balik bawak durian free.. Rezeki2.. Merasa makan durian gak..
Jap2.. Cane nak bukak nih? Pisau yang ada punyalah 'comel'..
Lantak la guna pisau, sudu sume.. Asalkan boleh bukak..




Wah..bau die... Semerbak satu bilik.. Sampai ke koridor..

Wordless Wednesday: Tambah Misai




Aku rasa aku takde pon tulis caranya..

Solat Sunat Dhuha

Dhuha menurut ahli fekah adalah waktu di antara ketika matahari mulai naik sehingga ketika matahari mulai condong. Oleh itu solat Dhuha adalah solat sunat yang dikerjakan pada waktu tersebut.


1) Bilangan rakaat : Minimum 2 rakaat (2 rakaat 1 salam)

2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi


Niatnya:



"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali

Baca doa ini selesai solat

kalau tak jelas open image in new tab



Tak ingat doa? Boleh hafal guna lagu UNIC dekat bawah ni.


Doa Dhuha (UNIC)

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram