Kekasih biasa VS Kekasih sejati ??

 


Anda adalah jenis kekasih yang mana? Adakah anda hanyalah seorang kekasih biasa ataupun anda adalah kekasih yang sejati. Jom kita lihat ciri2 kedua jenis kekasih ini.

http://www.emocutez.comKekasih biasa: Selalu ingat senyum pada wajahmu
http://www.emocutez.comKekasih sejati: Selalu ingat senyum dan tangis pada wajahmu 

Kekasih biasa: Setiap detik selalu menunggu kamu menghubungimu
Kekasih sejati: Setiap detik selalu menghubungimu 

Kekasih biasa: Akan membawa makanan yang enak-enak
Kekasih sejati: Akan menyediakan makanan yang kamu suka 

Kekasih biasa: Tak suka kamu menghubunginya ketika dia sedang tidur
Kekasih sejati: Tak kesah bila-bila asalkan kamu menghubunginya 

Kekasih biasa: Selalu mendoakan kebahagiaan kamu
Kekasih sejati: Selalu berusaha membahagiakan kamu

Kekasih biasa: Mengharapkan kamu berubah deminya
Kekasih sejati: Dia sanggup berubah demi kamu

Kekasih biasa: Selalu memikirkan sebab perpisahan
Kekasih sejati: Tak sanggup berpisah dengan kamu

Kekasih biasa: Berfikir bahawa pertengkaran adalah pengakhiran segalanya 
Kekasih sejati: Berfikir jika tidak pernah bertengkar itu bukan disebut cinta sejati 

Kekasih biasa: Melihat semua yang telah dia korbankan untuk kamu
Kekasih sejati: Melihat semua yang telah kamu korbankan untuknya

Kekasih biasa: Selalu bertanya mengapa kamu selalu membuatnya sedih
Kekasih sejati: Selalu bertanya pada diri sendiri apa yang membuatkan kamu sedih

Kekasih biasa: Ingin kamu disampingnya menemani selamanya
Kekasih sejati: Sentiasa mengharapkan dapat mendampingi kamu selamanya 


Kekasih biasa:
Selalu menyatakan kamulah yang diimpikan selama ini
Kekasih sejati: Akan sentiasa berhati-hati dan berjanji kerana dia tidak mahu kamu kecewa


 Selamat menilai diri masing2. 


Mana b0nggol unta??!


     Assalamualaikum pembuka bicara. Hari ini Ustazah Nys akan berkongsi serba sedikit dari pembacaan yang Nys buat. Sekarang ni pelbagai trend untuk wanita2 yang bertudung. Shawl, syria, lycra, ariani la..macam2 lagi la jenis tudung terbaru. Banyak betul pilihan yang boleh dibuat. Bertudung seolah2 menjadi satu fesyen bukan lagi kerana mengikut hukum Islam. Tapi bukan ini yang Nys nak ceritakan. Kembali kepada tajuk.

     Dengan kehadiran pelbagai jenis tudung ni, bersanggul ni juga menjadi trend untuk gayakan tudung2 tu. Bila mana kalau kita tengok tu betul ke wanita tersebut berambut panjang sebab sanggulnya nampak agak besar. Sanggul tinggi cani lebih dikenali sebagai 'Sanggul Arab'. Sebenar2nya, Rasullullah telah meramalkan fesyen ni 1400 tahun yang lalu yang diumpamakan oleh baginda seperti bonggol unta. Bezanya bonggol unta tegak ke atas tetapi sanggul arab ni condong ke belakang.

     Ada tu yang taksub sangat ngan fesyen cani.. Cantik ker ek? Cam tak Nys pon tak taw. Rambut orang len panjang sampai ke pinggang pon xde la besar sangat nampak sanggulnya, yang panjang paras bahu lak lagi besa. Rupanya, ada yang guna sanggul palsu untuk nampakkan sanggul tu besa. Wah.. sampai camtu skali. Satu dosa yang jelas kat sini adalah memakai sanggul palsu.

     Sanggul palsu termasuk katogeri rambut palsu yang diperingatkan oleh Rasullullah SAW:
"Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dengan rambut lain dan wanita yang meminta rambutnya disambungkan.''[shahih al-Bukhari; no.5934]. Menyambung rambut dalam ayat ni bermaksud mengenakan rambut palsu tanpa membezakan sama ada ia daripada rambut manusia, haiwan atau buatan manusia.

     Tapi jangan pula salah faham. Ni tak bermaksud sanggul rambut tu haram. Yang haram tu rambut palsu tu. Wanita yang berambut panjang boleh bersanggul cuma dengan syarat diikat dibelakang dengan mennyondong ke bawah. Apa yang diharamkan adalah sanggul yang diikat dengan menyondong ke atas seperti bonggol unta.

     Rasullullah SAW menambah bahawa mereka bukan saja akan menjadi phunui neraka tetapi akan dijauhkan dari syurga sejauh2nya. Mereka bukan saja tidka melintas di tepi syurga, tidak melihat syurga bahkan tidak dapat menghidu keharuman bau syurga sedangkan bau itu dapat dihidu dari jarak jauh.

     So, moral of the story, nak berfesyen tu berpada2 la. Jangan maen redah jer tanpa taw apa2. Semoga ini akan menjadi peringatan la untuk ita semua. Renung2kan dan selamat beramal.

Sumber: Dara.com Edisi 98 Ogos '10

Lucky Draw RASP

Sape nak hadiah?? Jom join lucky draw by RASP nih. Syarat2nya tersangatla simple.
Lucky draw RASP

Syarat2nya adalah :-

1) Just copy paste gambar lucky draw tu ke blog korang.
2) Buat simple entri kat blog k0rang pasal lucky draw ni.
3) Tinggalkan komen kat entri RASP ni bila dah settle steps 1 & 2 ...
4) Peserta tak semestinya follower pun.

5) Peserta haruslah mempunyai alamat di Malaysia yer..

Dateline:  28 Julai 2010, 12 tengah malam

Nama pemenang lucky draw akan disiarkan pada 30 Julai 2010. Cabutan nama-nama pemenang yang bertuah akan dilakukan oleh SH. 3 pemenang akan dipilih... 
Keputusan adalah muktamad!
Selamat menjoinkan diri.


Kopi Tanpa Krimer...


Sape da tengok cite Nota Cinta? Alaa.. cite yang promote kat tv tuh. Yang pasal kopi ngan krimer. Cite tu takde la baru sangat and takdela baru sangat. Cite bulan lepas. Sape yang tak tengok, cite tu ade 3 episod jer. Aku baru layan semalam. Taching oh cite die.. sebab cite tu cam kat dunia realiti. Maybe orang yang tak tengok akan cakap, amende lak cite pasal kopi ngan krimer nih. Sebab before tengok nih aku pon fikir camtu. Hehehe..http://www.emocutez.com

Sebenarnya kalau nak samakan ngan realiti kehidupan, kopi dan krimer tu cuma perumpamaan jer. Macam 'seperti irama dan lagu yang tak dapat dipisahkan' lebih kurang camtu lah. Menjiwang lak aku nih. dan dalam cite nih nak kata yang kopi ni tak lengkap kalau takde krimer. Seperti juga manusia yang diciptakan berpasang-pasangan.

Aku sebenarnya pelik ngan manusia nih. Aku bukan nak salahkan laki jer tapi ni sebagai contoh. Masa nak ngorat la p0mpan nih punya la bersungguh2. Kononnya dialah teman hidup yang diciptakan untuk dia. Mesti kena dapatkan juga. Macam-macam dibuatnya untuk menambat hati si dia. Masa awal2, tiap2 hari nak pandang tapi lama2 tengok pon tak nak. Banyak jer alasan, busy la, itu la ini laa..

Haih..Nape ek jadi cani? Kenapa manusia ni bila nak sesuatu tuh bersungguh2, bila da dapat lama2 jadi jemu lak. Pastu biakan camtu jer. Bila da hilang sibuk lak nak cari. Kalau sesiapa yang da rasa benda cani mesti tahu kan cane rasanya. Macam mainan pon ade jugak. Bila nak main amek, bila da bosan campak jer. Sedih3.. Hooo.. ku taching di pagi hari ini.. Takde la.. Aku cuma taknak la benda2 cani jadik kan. Kepada kawan2 sume, jadikan ini sebagai peringatan sebelum terlambat.. Hargailah apa yang anda miliki dan jangan sia2kannya.

мαтнƨ & ˩σɢιcƨ

ROMANCE MATHEMATICShttp://www.emocutez.com

Smart man + smart woman = romance
Smart man + dumb woman = affair
Dumb man + smart woman = marriage
Dumb man + dumb woman = pregnancy

dancing divider
OFFICE ARITHMETIChttp://www.emocutez.com

Smart boss + smart employee = profit
Smart boss + dumb employee = production
Dumb boss + smart employee = promotion
Dumb boss + dumb employee = overtime

dancing divider
SHOPPING MATH

A man will pay $20 for a $10 item he needs.
A woman will pay $10 for a $20 item that she doesn't need.

dancing divider
GENERAL EQUATIONS & STATISTICS

A woman worries about the future until she gets a husband.
A man never worries about the future until he gets a wife.
A successful man is one who makes more money than his wife can spend.
A successful woman is one who can find such a man.

dancing divider
HAPPINESShttp://www.emocutez.com

To be happy with a woman, you must understand her a lot and love her a little.
To be happy with a man, you must love him a lot and not try to understand him at all.

dancing divider
LONGEVITYhttp://www.emocutez.com

Married men live longer than single men do, but married men are a lot more willing to die.

dancing divider
PROPENSITY TO CHANGEhttp://www.emocutez.com

A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't.
A man marries a woman expecting that she won't change, and she does.

dancing divider
DISCUSSION TECHNIQUEhttp://www.emocutez.com

A woman has the last word in any argument.
Anything a man says after that is the beginning of a new argument.

dancing divider
HOW TO STOP PEOPLE FROM BUGGING YOU ABOUT GETTING MARRIEDhttp://www.emocutez.com

Old aunts used to come up to me at weddings, poking me in the ribs and cackling, telling me, "You're next.." They stopped after I started doing the same thing to them at funerals.
Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram