Baby oh Baby - 3rd Trimester 2.0

IUGR vs. SGA

Sambungan dari kisah yang sebelumnya. Bila klinik tempat scan tu bagi surat, dalam tu doc dah ada mention pasal IUGR. Ape kebende IUGR ni? Aku pun buat la pembacaan sikit².

Faktor-faktor yang menyebabkan IUGR adalah:

🔹Faktor daripada ibu: alcohol, merokok, sesetengah jenis ubat (corticosteroid, propanolol, dilantin, heroin), anemia, malnutrisi, berat badan ibu kurang daripada 50 kg, penyakit jantung, hipertensi kronik, hipertensi, connective tissue disease.

🔹Faktor daripada bayi: Masalah genetik dan kromosom, jangkitan kuman dalam janin ketika hamil.

🔹Faktor plasenta: placenta preavia, abruption placenta.

Yang nampak related dengan aku cuma berat badan ibu kurang dari 50kg.

Kes aku kena refer dekat bahagian pakar O&G. Tercari² aku amende la O&G ni. Rupa²nya obstetrik dan ginekologi. Aduhai doc. Tulis la penuh baru la senang nak mencari. Aku dah la tak pernah dengar term medik ni.

Doc dekat hospital besar kata kes aku bukan IUGR tapi SGA. Adoi.. Banyak pulak term. Kena research lagi. Aku kena datang check up dekat sana setiap minggu katanya. So tiap² minggu aku kena scan. Nak tengok pembesaran baby normal ke tak. Doc kata SGA ni boleh ada dua kemungkinan; 1) baby kecik sebab jangkitan. 2)baby kecik sebab keturunan. So doc kata jangan risau sebab dia check aku semua ok dan baby pun nampak normal. Dia membesar cuma agak lambat. Kalau keturunan, tu maknanya aku la keturunan pertama sebab berat family aku yang lain semua normal. Aku je yang underweight.😅 Kali kedua aku pergi check up, masa doc scan dia cakap baby girl. Aku pun pandang hubby senyum². Dah confius di situ. Boy ke girl? Hubby kata dia tetap rasa boy. Aku tak kesah pun. Tapi barang baby yang beli banyak jugak kaler biru. Kalau girl pun tak salah pakai biru kan. So aku beli jugak baju pink sikit. So nasib la keluar girl ke boy. Warna tak berdosa. 😝

[Intrauterine growth retardation (IUGR) vs small for gestational age fetus (SGA). Diagnostic aspects].

[Article in Polish] Cyrkowicz A, Czekański A.

Abstract
Fetal growth deficiency and low birthweight requires an accurate assessment and may be divided into two groups: 1. Intrauterine growth retardation (IUGR) which is strongly associated with a fetal structural malformation, infections (TORCH) and utreoplacental dysfunction considered to be the most common cause. 2. Genetically, constitutionally small baby (SGA) classified as a well-nourished, healthy and short baby. Taking into account clinical data, medical history, health state of a patient, serial ultrasound growth scan, Doppler ultrasound, cardiotocography and enzymatic monitoring may proved to be useful to differentiate between these two problems.
Kesimpulan yang aku dapat dari research ni, IUGR lebih bahaya dari SGA. Moga baby sihat dan selamat hendaknya.

Rujukan:
1. http://www.majalahpama.my/mobile/apakah-bayi-iugr-1.271744 

2. http://www.myhealth.gov.my/kecil-dari-usia-kandungan-sga/?viewid=tag%2Fwindows-10%2F
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9640869

Baby oh Baby - 3rd Trimester

Assalamualaikum.

Eh..eh.. 1st takde, 2nd pun takde. Tetiba 3rd pulak. Di hujung² kehamilan ni tetiba pulak rasa nak share pengalaman pertama nak jadi ibu ni. (Macam tak percaya je)

Kalau diikutkan kiraan, hari ni kandungan dah mencecah 30 minggu 4 hari. Senang kata kalau org tanya, "Dah pregnant berapa bulan?" Aku jawab, "7 bulan dah." Orang tanya lagi, "Eh, keciknya perut. Tak macam 7 bulan pun."

Kisahnya pada minggu ke 27, aku ngan hubby nak pergi scan baby. Nak tau jantina lah kononnya. Hubby kata mesti baby boy. Aku tak kesah la boy ke girl. Asalkan sihat sempurna. Bila dah scan, jantinanya tak confirm pun. Doc pun main agak² je kata macam boy. Tapi bebird tak nampak pun. Baby aktif sangat dok pusing². Masa scan boleh pulak tunjuk bontot 😅. Macam mana nak tengok nyer. Tapi masa tu jugak dapat tahu yang saiz baby kecik dari saiz normal. Sepatutnya saiz untuk 27 minggu tapi baby saiz baru 24 minggu. Doc bagi surat suruh refer dekat klinik kesihatan yang buat check up setiap bulan. Masa tu aku fikir, baby ok kot. Aku lengahkan bagi surat sampai waktu check up (seminggu lepas scan).

Masa hari pergi check up (minggu ke 29), aku baru bagi surat tu. Nurse tak cakap apa sangat. Dia check yang rutin jer. Tapi bila jumpa doc, dia la yang bising sebab tak bagitahu as soon as possible (lebih kepada sindir aku 😑). Doc cakap, "sama ada doc yang scan tu rasa tak penting atau awak yang rasa tak penting." Duhh.. Aku rasa macam kena tunjal kepala. Baru aku rasa macam, bahaya ke kalau macam ni. Lepas tu doc suruh refer dekat hospital besar. Kes IUGR. Pergh..Risau gila rasanya.

Bersambung....


Throwback: Projek Kahwin

Dah dua bulan kawen. Tetiba rindu pulak nak update blog.
Hari ni rasa nak cerita projek DIY yang dibuat sebelum majlis kawen 16/07/2016.

Berbekalkan kekreatifan yang ada dalam diri. ada benda-benda yang aku buat sendiri jer. Antaranya seperti bunga telur, bunga tangan, guestbook, photobook props. Kad kahwin, paper bag dengan bunting pun aku design sendiri.

1) Bunga Telur

Bunga telur a.k.a bunga pahar aku buat sendiri. Gigih tak gigih la ngadap bende nih. Aku guna karakter KATAK (simbolik sebagai aku) dan PANDA (simbolik si dia).

Material: Kain Felt

Panda in progress
Sejambak Panda

Sejambak Katak

Aku tak sure la ni panggil bunga telur ke katak/panda bertelur.


2) Bunga tangan

Bunga tangan ni aku dah buat lama giler. Setahun lebih sebelum kahwin. Masa tu tunang pon belum. Excited terlebih kot. Huhu..




3) Veil

Veil ni aku buat kononnya nak pakai masa sanding. Pastu alih-alih ambik pakej pelamin sekali dengan baju, veil semua. So veil ni aku pakai masa photoshoot outdoor.



Kalau nak sewa set baju kahwin ni agak2 ada yang nak sewa tak?


4) Guestbook

Teknik: Quilling




4) Kad Kahwin / Paper Bag 

Yang ni aku design sendiri. Lepas tu aku upah print jer. Tu pon cari dekat fb jer. Aku malas nak pegi cari kedai nak print. Yang gambar karikatur tu bukan aku lukis ye. Yang tu aku generate guna MomentCam jer. Boleh download dekat Google Play Store.

Kad Kahwin

Paper bag aku print dua jenis. Satu guna white paper, lagi satu brown paper. Yang ni aku buat dekat Langat Art Paper Bag Ekonomi. Kalau korang takda idea nak design macam mana, diorang ada juga design ready made. Korang pilih je nak yang macam mana.

Paper bag
Button badge

Sebenarnya ada lagi yang tak masuk dalam list ni. Ni saja je share kot2 boleh memberi inspirasi kat korang. Huhu. 

Ok..Chow.


Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram