Throwback: Projek Kahwin

Dah dua bulan kawen. Tetiba rindu pulak nak update blog.
Hari ni rasa nak cerita projek DIY yang dibuat sebelum majlis kawen 16/07/2016.

Berbekalkan kekreatifan yang ada dalam diri. ada benda-benda yang aku buat sendiri jer. Antaranya seperti bunga telur, bunga tangan, guestbook, photobook props. Kad kahwin, paper bag dengan bunting pun aku design sendiri.

1) Bunga Telur

Bunga telur a.k.a bunga pahar aku buat sendiri. Gigih tak gigih la ngadap bende nih. Aku guna karakter KATAK (simbolik sebagai aku) dan PANDA (simbolik si dia).

Material: Kain Felt

Panda in progress
Sejambak Panda

Sejambak Katak

Aku tak sure la ni panggil bunga telur ke katak/panda bertelur.


2) Bunga tangan

Bunga tangan ni aku dah buat lama giler. Setahun lebih sebelum kahwin. Masa tu tunang pon belum. Excited terlebih kot. Huhu..




3) Veil

Veil ni aku buat kononnya nak pakai masa sanding. Pastu alih-alih ambik pakej pelamin sekali dengan baju, veil semua. So veil ni aku pakai masa photoshoot outdoor.



Kalau nak sewa set baju kahwin ni agak2 ada yang nak sewa tak?


4) Guestbook

Teknik: Quilling




4) Kad Kahwin / Paper Bag 

Yang ni aku design sendiri. Lepas tu aku upah print jer. Tu pon cari dekat fb jer. Aku malas nak pegi cari kedai nak print. Yang gambar karikatur tu bukan aku lukis ye. Yang tu aku generate guna MomentCam jer. Boleh download dekat Google Play Store.

Kad Kahwin

Paper bag aku print dua jenis. Satu guna white paper, lagi satu brown paper. Yang ni aku buat dekat Langat Art Paper Bag Ekonomi. Kalau korang takda idea nak design macam mana, diorang ada juga design ready made. Korang pilih je nak yang macam mana.

Paper bag
Button badge

Sebenarnya ada lagi yang tak masuk dalam list ni. Ni saja je share kot2 boleh memberi inspirasi kat korang. Huhu. 

Ok..Chow.


Part 7 (Final) : Aku & Braces

Assalamualaikum.

Berakhir sudah penantian selama 2 tahun.

Gambar terakhir sebelum tanggalkan braces

Gambar pertama setelah bukak braces
Rasa agak weird lepas bukak. Orang2 yang biasatengok aku berbraces kate aku macam pakai gigi palsu (ahh..kejamnyer T_T)

Selepas dah tanggalkan braces, korang jangan ingat korang boleh berbahagia saja. Ada rutin baru korang kena buat.

Retainer
Ini nama die retainer. Tujuannya untuk kekalkan bentuk gigi. Rugilah bila dah berhabis nak cantekkan gigi tapi taknak jaga.


Cara Pakai RetainerOption 1:  Pakai siang dan malam selama 6 bulan. Lepas tu boleh pakai malam atau jarang2.
Option 2:  Pakai siang dan malam selama 3 bulan. Lepas tu continue pakai malam selama2nya. Takdela. Mungkin lepas 3 @ 4 tahun bleh la pakai seminggu sekali ke. 

Erm.. memang macam pakai gigi palsu. -___-
Aku pilih option 2. Pakai masa tidur tu takde masalah. Tapi bila pakai masa siang tu rasa tak selesa. Agak terganggu bila nak bercakap atau telan air liur. Geli jer lelangit kena retainer nih.

Kepada yang teringin pakai braces, GOOD LUCK.
Beauty is Pain.

Jom Makan: Restoran Mozer's, Shah Alam

Assalamualaikum.

Tengah fikir nak makan di mana hujung minggu ini? Apa kata korang cuba makanan Arab di Restoran Mozer's.

sumber: Google

Meh nak belanja gambar sikit.

Ni nama dia Datin Ja. Haha.. Harap dia tak baca blog aku.


Nampak tak meriah meja tu dengan makanan.

Dekat sini bukan semata-mata Nasi Arab je. Ada macam-macam lagi makanan sampingan lain. Disebabkan tak ditaja seperti Naz dalam JJCM, takde lah nak cuba semua makanan. Harga berpatutan dan mengenyangkan. Daging kambing dia, pergh lembut giler. Ayam dia pun sedap sehingga menjilat sudu. Aku tak reti nak komen panjang pasal makanan. Sebab aku hanya tau makan je. Hahaha.


Alamat:
12G, D'Bayu, Jalan Serambi U8/21, Bukit Jelutong.
Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram