Baby oh Baby - 3rd Trimester 2.0

IUGR vs. SGA

Sambungan dari kisah yang sebelumnya. Bila klinik tempat scan tu bagi surat, dalam tu doc dah ada mention pasal IUGR. Ape kebende IUGR ni? Aku pun buat la pembacaan sikit².

Faktor-faktor yang menyebabkan IUGR adalah:

🔹Faktor daripada ibu: alcohol, merokok, sesetengah jenis ubat (corticosteroid, propanolol, dilantin, heroin), anemia, malnutrisi, berat badan ibu kurang daripada 50 kg, penyakit jantung, hipertensi kronik, hipertensi, connective tissue disease.

🔹Faktor daripada bayi: Masalah genetik dan kromosom, jangkitan kuman dalam janin ketika hamil.

🔹Faktor plasenta: placenta preavia, abruption placenta.

Yang nampak related dengan aku cuma berat badan ibu kurang dari 50kg.

Kes aku kena refer dekat bahagian pakar O&G. Tercari² aku amende la O&G ni. Rupa²nya obstetrik dan ginekologi. Aduhai doc. Tulis la penuh baru la senang nak mencari. Aku dah la tak pernah dengar term medik ni.

Doc dekat hospital besar kata kes aku bukan IUGR tapi SGA. Adoi.. Banyak pulak term. Kena research lagi. Aku kena datang check up dekat sana setiap minggu katanya. So tiap² minggu aku kena scan. Nak tengok pembesaran baby normal ke tak. Doc kata SGA ni boleh ada dua kemungkinan; 1) baby kecik sebab jangkitan. 2)baby kecik sebab keturunan. So doc kata jangan risau sebab dia check aku semua ok dan baby pun nampak normal. Dia membesar cuma agak lambat. Kalau keturunan, tu maknanya aku la keturunan pertama sebab berat family aku yang lain semua normal. Aku je yang underweight.😅 Kali kedua aku pergi check up, masa doc scan dia cakap baby girl. Aku pun pandang hubby senyum². Dah confius di situ. Boy ke girl? Hubby kata dia tetap rasa boy. Aku tak kesah pun. Tapi barang baby yang beli banyak jugak kaler biru. Kalau girl pun tak salah pakai biru kan. So aku beli jugak baju pink sikit. So nasib la keluar girl ke boy. Warna tak berdosa. 😝

[Intrauterine growth retardation (IUGR) vs small for gestational age fetus (SGA). Diagnostic aspects].

[Article in Polish] Cyrkowicz A, Czekański A.

Abstract
Fetal growth deficiency and low birthweight requires an accurate assessment and may be divided into two groups: 1. Intrauterine growth retardation (IUGR) which is strongly associated with a fetal structural malformation, infections (TORCH) and utreoplacental dysfunction considered to be the most common cause. 2. Genetically, constitutionally small baby (SGA) classified as a well-nourished, healthy and short baby. Taking into account clinical data, medical history, health state of a patient, serial ultrasound growth scan, Doppler ultrasound, cardiotocography and enzymatic monitoring may proved to be useful to differentiate between these two problems.
Kesimpulan yang aku dapat dari research ni, IUGR lebih bahaya dari SGA. Moga baby sihat dan selamat hendaknya.

Rujukan:
1. http://www.majalahpama.my/mobile/apakah-bayi-iugr-1.271744 

2. http://www.myhealth.gov.my/kecil-dari-usia-kandungan-sga/?viewid=tag%2Fwindows-10%2F
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9640869

0 mikroorganisma:

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram