Baby oh Baby - 3rd Trimester

Assalamualaikum.

Eh..eh.. 1st takde, 2nd pun takde. Tetiba 3rd pulak. Di hujung² kehamilan ni tetiba pulak rasa nak share pengalaman pertama nak jadi ibu ni. (Macam tak percaya je)

Kalau diikutkan kiraan, hari ni kandungan dah mencecah 30 minggu 4 hari. Senang kata kalau org tanya, "Dah pregnant berapa bulan?" Aku jawab, "7 bulan dah." Orang tanya lagi, "Eh, keciknya perut. Tak macam 7 bulan pun."

Kisahnya pada minggu ke 27, aku ngan hubby nak pergi scan baby. Nak tau jantina lah kononnya. Hubby kata mesti baby boy. Aku tak kesah la boy ke girl. Asalkan sihat sempurna. Bila dah scan, jantinanya tak confirm pun. Doc pun main agak² je kata macam boy. Tapi bebird tak nampak pun. Baby aktif sangat dok pusing². Masa scan boleh pulak tunjuk bontot 😅. Macam mana nak tengok nyer. Tapi masa tu jugak dapat tahu yang saiz baby kecik dari saiz normal. Sepatutnya saiz untuk 27 minggu tapi baby saiz baru 24 minggu. Doc bagi surat suruh refer dekat klinik kesihatan yang buat check up setiap bulan. Masa tu aku fikir, baby ok kot. Aku lengahkan bagi surat sampai waktu check up (seminggu lepas scan).

Masa hari pergi check up (minggu ke 29), aku baru bagi surat tu. Nurse tak cakap apa sangat. Dia check yang rutin jer. Tapi bila jumpa doc, dia la yang bising sebab tak bagitahu as soon as possible (lebih kepada sindir aku 😑). Doc cakap, "sama ada doc yang scan tu rasa tak penting atau awak yang rasa tak penting." Duhh.. Aku rasa macam kena tunjal kepala. Baru aku rasa macam, bahaya ke kalau macam ni. Lepas tu doc suruh refer dekat hospital besar. Kes IUGR. Pergh..Risau gila rasanya.

Bersambung....


0 mikroorganisma:

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram