Part 1 - Aku dan braces


Assalamualaikum.. Fuhh.. Berhabuk suda blog ni. Busy sangat lah kononnya. Zaman belajar tak sama dengan zaman bekerja. Dulu 24 jam ngadap laptop dengan connection wifi walaupun tak berapa laju. Sekarang ni setakat ada mobile data tak best nak menaip panjang2 guna fon. Cukup setakat ni intro.

Semenjak dua menjak ni keinginan nak berbraces agak memuncak. Sepanjang minggu ni aku habiskan banyak masa aku dok mengadap fon semata2 survey klinik-klinik yang buat braces dengan harga yang berpatutan dan mampu dibayar. Aku just survey harga untuk metal braces. Kalau yang jenis lain tu macam damon braces ke, self-ligating ke  memang aku tak mampu. Aku just tanya melalui emel. Aku malas nak call2 nih. Bagus diorang ni reply emel aku cepat. Mostly harga untuk metal braces harga dalam 5k ke atas.

Reply yang paling awal aku dapat dari Signature Dental Clinic, Kota damansara. Aku mula2 agak interested sebab kat emel dia kata range harga dalam 3k-7k depend on case. So aku bajet untuk metal braces maybe dalam 3k-4k jer. Then aku set date appointment. Bila Dr. da cek gigi aku dia kata untuk case aku 6.6k! Downpayment 3k. Halamak.. Mana aku nak cekau duit 3k. Tu belum termasuk x-ray lagi. Memang terpaksa reject la. Lepas tu aku buat lagi survey secara gigih untuk dapatkan quote harga yang lebih murah.

Antara klinik yang reply emel aku:-

Signature Dental Clinic - 6.6k (after checkup)
Uptown dental surgery - 5k - 6k
Idramawar Dental Clinic - 5k
Rohaya Dental Clinic - 5.5k
Loo & Foo Dental Surgery - 5k - 7.5k

Semua harga yang ditawarkan oleh klinik di atas adalah untuk installment braces yang kena bayar dalam masa lebih kurang 2 tahun treatment. Tak termasuk harga x-ray dengan acuan gigi. Nak kena cabut gigi lagi. So before nak buat korang nak kena ada 2k - 3k dalam tangan.  Kiranya kalau aku buat dengan signature tu total ade la dekat 7k. Homaigoddd...

Till one day aku dapat call dari Klinik Pergigian Chee. Baik jer dengar akak(akak ke??) yang call aku tu. Dia kata harga untuk metal braces 4k. Aku cakap dalam ati, ok ni boleh da nih. Lagi yang more interested harga 4k tu termasuk xray dan acuan gigi. Cuma cabut gigi jer tak termasuk. Satu batang rm50. Yela.. Bukan semua yang cabut gigi tu sama banyak. Cam kawan aku dulu kene cabut 4 batang! Giler sengsara aku tengok darah penuh dekat kapas gigi. Aku maybe dalam 2 batang je kot. Berdasarkan check up sebelum ni lah. Tapi nanti tak taw la.  Downpayment pun RM1500 je. Jadi ia dalam bajet aku.

Aku pun terus wat appointment minggu depan. Hope semuanya berjalan lancar. Tak sabar nak bergigi besi. Hoyehhh..

4 mikroorganisma:

athirah said...

tung ah..

Nys Zairee said...

namakah hilang komen tersebut..
downpayment 1k

aishah Osman said...

Dye cabut sekali gus 4btg ke ape awak?

Nys Zairee said...

@aishah Osman tu pilihan kita sendiri.. Nak cabut sekaligus atau cabut dua, next appointment lagi dua btg.. Saya cabut skali gus sbb nak cepat pasang braces.. Haha

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]