Review: The Book Of Life (2014)


Sinopsis
Filem ini mengisahkan perjalanan Manolo Sánchez, seorang pemuda yang berbelah bahagi antara memenuhi harapan keluarga dan mengikut gerak hati. Jatuh cinta dengan María yang cantik, tetapi perlu memerangi kasih sayang Joaquín yang kacak, untuk memenangi hatinya. Roh La Muerte dan Xibalba bertaruh siapa yang akan berjaya memenangi hati María.
Oleh kerana takut kalah dalam pertaruhan selepas María jatuh hati dengan Manolo, Xibalba menghantar seekor ular membunuh Manolo, berharap Joaquín akan menjadi kekasih María. Untuk kembali kepada dunia manusia dan María, Manolo memulakan satu perjalanan yang tidak masuk dek akal dengan merentangi tiga dunia fantasi di mana dia mesti menghadapi yang ketakutannya dengan hanya bersenjatakan kepintaran, gitar dan dua pedang dia.

Direktor
Guillermo Del Toro, Jorge Gutierrez

Pelakon
Channing Tatum, Zoe Saldana, Diego Luna, Christina Applegate, Ice Cube, Kate del Castillo, Ron Pearlman

Genre
Animasi , Komedi

Manolo Sánchez
Manolo Sánchez
Dia ni lah watak utama dalam cerita ni. Seorang yang romantik, suka menyanyi sambil bermain gitar, keturunan kepada pelawan lembu yang terkenal, Sánchez. Dia taknak jadi pelawan lembu sebab hatinya penuh kasih sayang dan tak mahu membunuh lembu.

Maria Porsada

Joaquin (sebut betul2)

Chuy (hadiah daripada Manolo)
Review
Ape yang aku suka tentang movie ni ialah illustation grafik dia. Sangan cantik dan berwarna warni. Dibuat pulak dalam 3D. Karekter pun comel2. Jalan cerita pun best. Manolo memang sweet. Tapi Joaquin suka sangat potong line dia. Dia yang tolong selamatkan kampung dari kacau bilau, tapi Joaquin lak yang dapat nama. Kesian. There's always happy ending in every fairy tale story. Tapi rasanya tak sesuai kot untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.
Tengok jangan tak tengok. 

Rating


Nak tiket free? Jom join KLIPS!
Nak duit? Join 8share!

0 mikroorganisma:

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]