Bajet Awal Sem...

 Assalamualaikum..


Terfikir2 untuk menaip. Nak share la ape yang berlaku kat aku skang nih. Bagi yang still blaja for 1st year n dapat pinjaman PTPTN, korang mesti trok gak la sem nih. Aku nih? tak dapat PTPTN pun. Da tersekat sebab tukar kos. Mengharapkan biasiswa PM(pa & ma). Nak mintak lelebih aku sian gak la kan. Adek2 ade lagi 2 orang skola. Yg sorang dok kat kolej mara tu takpe la, ditanggung beres.



Jadi patutnya yang dapat PTPTN yang jumlahnya lebey kurang RM1500 mengalami nasib yang sama ngan aku la.

RM1500 / 5 = RM300

RM300 untuk bulan pertama bukak sem ni korang agak2 la cukup ker?

Barang2 keperluan + buku + assignment + ........ = RM130++

Makan = ??

Nasi berlauk (ie ayam + sayur) = RM 3.50
Nasi goreng kedai luar = RM 3.50
Nasi goreng kafe(ie n.g.kampung) = RM 2.50

Adakah korang akan makan nasik berlauk setiap hari? Ataupun korang nak makan nasi goreng kampung setiap hari?? Mesti ada masa nak gak makan selera lain. Macam McD ker, KFC ker..
Tapi cukup ker kalau....

RM300 - RM130 = RM170

Kalau korang makan 2x sehari?

ie:  RM3.50 x 2 = RM7
     RM7 x 30    = RM210...???

Oh no! Lebih bajet..http://www.emocutez.com Then cane lak kalau yang jumlah RM130 tu adalah lebih dari itu? Of coz tak cukup. Untuk mencukupkannya, terpaksa la mengurangkan makan kepada sekali sehari ataupun korang terpaksa mengikat perut di hujung bulan.

Biasanya student yang dapat PTPTN nih die akan ikat perut bila ujung sem sebabnya terlebih bajet di bulan2 awal.

nota kaki busuk: Terpaksa wat part time la nampaknya..

2 mikroorganisma:

Syarifah Maryam Salsabila said...

sama la kita..budget budget..ohya..tu salah kira tu RM3.5 x 2 = RM7 la dear :)

Nieylicio Kerolicio said...

eh.. salah pulak.. ni sbb tyme tls kat kertas rm3 jer.. masuk cni tls rm3.50 lak.. tQ

✿ Blog Archive ✿

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]