Doa Orang Terdesak

Assalamualaikum...Gambar ini diperolehi dari facebook. Seperti yang kita tahu doa itu mestilah sesuatu yang baik. Tidak boleh mendoakan keburukan orang lain. Tapi oleh sebab terdesak sangat, sanggup mendoakan keburukan orang lain atas kepentingan diri sendiri.

Rasulullah saw bersabda : “Janganlah kalian berdoa atas diri kalian kecuali dengan kebaikan, karena Malaikat mengamini apa yang kalian katakan” (HR.Muslim)

 Tetapi kalau doa orang yang dizalimi akan dimakbulkan kerana ia untuk keselamatan diri bukan pula untuk kepentingan diri.

Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW telah mengutus Mu’adz ke Yaman dan Beliau berkata kepadanya : "Takutlah kamu akan doa seorang yang terzalimi, kerana doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) di antara dia dengan Allah". (H.R. Bukhari dan Muslim)

Jadi, baik kita nilai kembali apa yang telah kita doakan. Moga kita sentiasa mendoakan kebaikan dan doa kita dimakbulkan oleh Allah.
Amin...

0 mikroorganisma:

✿ Blog Archive ✿

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]