Malu Bertanya Sesat Jalan (●̪●)

Assalamualaikum..

3.30 petang
USM --> Komtar --> Taman Botani

Aku ngan tora n wani kua la tanpa tujuan. Bende tak plan tu yang kua agak lewat. Then gerak la g komtar berdiri sepanjang perjalanan.

Sampai kat komtar, barulah tengok2 nak g mane. Sampai orang yang tengok kami sembang pon kompius siap tanye kami nak g mane sebenarnya.

Akhirnya kami decide g tanjung bunga. Aku tak taw la tanjung bunga or tanjung bungah. Bas yang kami naek nak g situ giler sesak. Da la kena berdiri. Ngan mat indon n bangla nyer. Macam2 bau ada. Pastu masalahnye g tempat yang tak pernah g nih tak taw nak turun mane. Da nampak kawasannya tapi tak pasti. Pastu turun kat mane tah. Cam orang ilang arah. Taknak bertanya plak tuh. Yela.. Pakcik bas tu garang ahh.. Ade dak cine tu kena marah sebab bayar tambang tak cukup ngan destinasi. Takut la nak tanye.

Bila da turun tuh jalan la kami ni. Jalan2 sampai la stesen bas tanjung bunga. Ekceli sepatutnya bukan tanjung bunga tapi kebun bunga a.k.a taman botani. Kitorang da salah la nih. Jao da terlepas. Da cam foreigner daa asenye. Pakcik kat stesen tuh perli2 plak.. bak kate die cam tajuk entri nih. Malu bertanya sesat jalan. Mulut cantek da tapi taknak tanye. -__-

Nak tunggu bas gerak lambat lagi. Seb baek ade abang keje rapid tuh da abes keje. Alang2 beliau nak balik, so die antakan la kami ni kat taman tuh. Kalo tak, asenye kami balik je la usm. So pathetic.



Da sampai kat taman tu, jalan2 la kat situ. Amek2 gambo sket. Pastu tetibe ujan la pulak. Aiseh.. Memang dugaan la. Abes basah baju sume. Dok berteduh sat. Tapi mase berjalan. Da lewat petang. So kami berlari2 anak mencari surau. Asar lom solat agi. Hah.. Amek die.. Jao upenye surau.. Terpakse la meredah hujan.

Lepak makan rojak dulu.. 
Walaupun basah masih boley bergambo..
Men ujan pulak dak nihh..

Kat surau tu nampak bas. Bas tu tak gerak lagi. Aunty india dalam bas tu kate driver g sembahyang. Kami ingat nak tunggu. Tapi cam lambat jer. Kami pon nak g solat dulu. So mintak pakcik tu tunggu jap. Da siap solat2, aku nampak ada abang tuh dok luar surau. Aku ingat die nak solat tapi taknak masuk sebab kami ada.  Sebenarnya tak. Nak membebel upenye. Surau tu tingkat atas. Kami letak kasut depan pintu surau. Patutnye letak kat tangga bawah. Pastu bising kate die yang bersihkan surau. Ler.. Kamu pon takde plak letak sticker "sila tanggalkan kasut di sini". Tah pape la.. Tobat tak mau da datang situ.

Bila naek bas, aunty india tadi tu cam mara. Sebab kami kot yang menyebabkan bas tu gerak lambat. Siap jeling tuh. kami wat dek jer la. Sembang2, bising2.. Tak ramai pon orang mase 2. Tak sampai 10 orang. Badan da lencun.. Sejuk~~  Sabar je la..

tidoq dalam bas..
Kol 8 lebih baru la sampai sungai dua. Kesian kat my rumet tak dapat masuk bilik sebab tak bawak kunci. Thank la kat my fren sebab tolong antakan kunci kat beliau.

Moral of the story,
1)jangan keluar tanpa arah tujuan
2)Jangan malu bertanya
3)jangan keluar lewat
4)rancang perjalanan

Ok la.. aku da penat.. Pale da berat.. jangan demam sudah.. kalo demam pon ok.. Bley dapat MC.. Hahaha....

p/s: aku sengaje letak gamba2 merepek sebab merepek itu SENI! Hahaha~~

0 mikroorganisma:

Powered by Blogger.

✿ Mutiara Kata ✿

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[4:100]

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails

✿ Kelab Sk0deng ✿

Instagram